Fogalomtár

AdWords fogalomtár

A siker kulcsa

  • Az együttműködés alapja

    Hiszünk abban, hogy a sikeres közös munka alapja az együtt gondolkodás, a közös célok, a megértés és az átláthatóság.

  • Tudásbázis

    Az alábbi fogalomtárban összefoglaltuk a legfontosabb AdWords-höz kapcsolódó definíciókat, amelyeket mindenképpen ismernie kell, ha meg szeretné érteni az AdWords működését.

AdWords kampány

A kampányszint az egy AdWords fiókon belüli legfelső szint a hirdetések csoportosításánál. Egy kampány átlagosan 3-4 hirdetéscsoportból áll, melyekre különböző célzásokat alkalmazhatunk. A kampánystruktúra kialakításánál leginkább a termékpalettánk tematikus felosztását vagy az időszakos akciókat érdemes követni. (Pl. egy írószerbolt esetében Tollak, Füzetek, Őszi akciók, stb…). Az egyes kampányokhoz külön is és együtt is lehet büdzsét rendelni.

Akvizíció

Akvizíciónak azt nevezzük, amikor megszerezzük az új ügyfelet. Akvizíció lehet a konverzió utáni lépés, vagy maga a konverzió is, pl. a kapcsolatteremtés után megtörténik maga a vásárlás.

Akvizíciós költség

Az akvizíciós költség egy ügyfél vagy üzlet megszerzésének a költsége. Képlet szerint a kampány teljes költségét kell elosztanunk az akvizíciók számával.

Általános egyezés (Broad Match)

Az AdWordsben kulcsszavas célzáskor meghatározhatjuk, hogy az érdeklődők által a keresőbe beírt kulcsszó milyen mértékben egyezzen meg az általunk megadott kulcsszavakkal. Ennek legtágabb formája az általános egyezés, amely során a Google figyelembe veszi a közeli változatokat, a szinonimákat, az elgépeléseket, a kifejezés bővítményeit, az ékezeteket, a toldalékokat is. Pl. a faiskola Pécs kulcsszó használatakor hirdetésünk meg fog jelenni a “faiskolak pecsett es mohacson” keresési kifejezésre is.

Átlag pozíció

A Google Kereső és a Display oldalakon a konkurens hirdetések versenyeznek egymással a minél jobb pozíciókért. Az első három pozíciót tekintjük jónak, ez azt jelenti, hogy a keresőben legtöbbször az első találati oldal tetején kapott helyet a hirdetésünk.

Banner

Az egyik legrégebbi internetes hirdetésforma. Bannerek megjelenítésére a Display hálózaton keresztül van lehetőségünk, így téglalap alakú, színes, képeket, logót és szöveget tartalmazó hirdetéseink többmillió partner weboldalon, a legkülönbözőbb célzási módszerekre jelenhetnek meg.

Banner-vakság

A banner vakság az a felhasználói videlkedés, amely többnyire a tapasztalt felhasználókra jellemző: a sok képes hirdetéshez hozzászokva egy idő után automatikusan kizárjuk figyelmünkből az oldalon jelenlévő hirdetéseket. Éppen emiatt a képes hirdetések átkattintási aránya sokkal alacsonyabb, mint a keresési hirdetéseké.

Büdzsé

Az AdWordsre szánt összeget napi büdzsé formájában, kampányonként kell megadnunk. Ez az összeg általában napi néhány ezer forint, de mértékét teljes mértékben mi határozzuk meg és üzleti céljaink szerint bármikor módosíthatjuk. Lehetőség van ugyanakkor több kampány egyetle, megosztott büdzsé alá rendelésére is.

CTR (Click through rate) – Átkattintási arány

A CTR az az arányszám, amely megmutatja, hogy hirdetésünk megjelenési száma és a kattintások száma hogyan aránylik egymáshoz. Pl. 60.000 megjelenésre 500 kattintást kaptunk, akkor a CTR=(500/60.000)*100= 8,33%.

CPA (Cost Per Action) – Esemény alapú számlázás

Az AdWords egyik fizetési modellje, mely során a hirdető által meghatározott üzleti cél vagy konverzió bekövetkezte, és nem a megjelenésszám vagy a kattintásszám lesz a fizetés alapja. Ez egyrészt azért előnyös, mert könnyebben meghatározható, hogy mennyit ér meg nekünk egy konverzió, mint egy kattintás, másrészt nem a látogatásért, hanem csak a konkrét eredményért fizetünk.

CPC (Cost per click) – Kattintási költség

Az az összeg, amely megmutatja, hogy az összköltségünkből mekkora az egy kattintásra jutó összeg. A legtöbb AdWords kampány elszámolásának alapja a CPC, melynek átlagos ára (természetesen iparágtól és témától függően) Magyarországon kb. 50 Ft.

CPM (Cost per mille) – 1000 megjelenésre jutó költség

Az az összeg, amely megmutatja, hogy mennyibe került a hirdetés 1000 megjelenése átlagosan. Az AdWordsben hirdethetünk a CPC vagy a CPA helyett CPM alapon is, ezesetben a kattintások és a konverziók száma helyett a megjelenésszám lesz a fizetés alapja. Akkor is jó mutatószám lehet ugyanakkor, ha nem is alkalmazzuk ezt a fizetési módszert. A Display hálózat hirdetései esetében használjuk leggyakrabban. A CPM nagyságát a weboldal tartalma befolyásolja.

Display hálózat (Tartalmi háló)

A Google és partneroldalainak összességét nevezzük Display hálózatnak. Ez többmillió oldalt fed le, hisz a napi internetezésünk 90%-át a Display partner oldalakon töltjük. A kulcsszavakon kívül a tartalmi hálóra célozhatunk érdeklődési kör, demográfia, témakör, remarketing, földrajzi hely, vagy webhely alapon is. A szöveges hirdetések mellett pedig képes vagy videós hirdetésre is lehetőségünk van.

Érkezési oldal, céloldal (Landing page)

Weboldalunk egy specifikus aloldala, amelyre a fizetett hirdetéseinket érkeztetjük. A hatékony érkezési oldalnak sok kritériuma van, amelynek landing page generátorunk teljes mértékben megfelel. Fontos, hogy mivel itt találkozik a látogató először a hirdető termékvel, jó benyomást kell tennünk rá egy releváns és eredeti tartalmú, átlátható és könnyen navigálható oldallal.

Földrajzi hely alapú célzás (Geo Targeting)

Az AdWords hirdetés célzása a potenciális célcsoport földrajzi helyének ország/település/kerület szerinti vagy egy bizonyos helytől mért x sugarú körben való meghatározásával (pl. Bécs, vagy Bécs+50 km).

Google AdSense

A Google AdSense az AdWords “párja”, ezt az eszközt azok használják, akik saját weboldalukon szeretnének AdWords hirdetéseket megjeleníteni, ezáltal pénzt keresni. A hirdetéseknek relevánsnak kell lenniük a a honlap tartalmához, ezért a látogatók anélkül találkoznak reklámmal, hogy arra tudatosan rákerestek volna. Például egy szépségblog oldalsávján megjelenhet egy kozemtikai cég hirdetése.

Google Adwords

Az AdWords egy olyan Google eszköz, amellyel szöveges, képes és videóhirdetéseket hozhatunk létre és publikálhatunk a Google kereső, a Gmail, a Youtube, a keresőpartnerek és a Display hálózathoz tartozó partnerek oldalain.

Google Analytics

Az Analytics a Google ingyenes weboldal-elemző platformja, ahol a legkülönbözőbb mutatók szerint vizsgálhatjuk online forgalmunkat a látogatók navigációs útvonalától kezdve demográfiai mutatóikon át a célteljesülésekig.

Hirdetéscsoport

A hirdetéscsoport az AdWords kampányok alegysége. Egy csoporton belül több hirdetési forma (képes és/vagy szöveges) alkalmazására van lehetőség, illetve a különböző célzások is kombinálhatóak.

Kattintásos csalás (Click fraud)

Mivel a legtöbb hirdetés után kattintásszám alapon fizetünk (PPC), a konkurensek gyakran direkt azzal okoznak egymásnak anyagi kárt, hogy sokszor rákattintanak egymás hirdetésére. A Google éppen ezért igyekszik ezt kiszűrni, ezért ha ezt tapasztalja, többször nem jeleníti meg az adott látogatónak a hirdetést.

Keresési hálózat (Search Network)

A Google AdWords hálózat egyik része, melynek segítségével a Google Kereső és a keresési partnerek találati oldalain tudunk megjeleníteni szöveges hirdetéseket. A legsikeresebb keresési hirdetések a találati lista fölött megjelenő három hirdetés.

Kifejezés egyezés (Phrase Match)

Az AdWordsben kulcsszavas célzáskor meghatározhatjuk, hogy az érdeklődők által a keresőbe beírt kulcsszó milyen mértékben egyezzen meg az általunk megadott kulcsszavakkal. Kifejezés egyezés esetében a hirdetés akkor jelenik meg, ha az érdeklődő a kifejezést úgy írja be, ahogy mi megadtuk, de előtte vagy mögötte még szerepelhetnek egyéb szavak, illetve figyelembe veszi a közeli változatokat is (elgépeléseket, toldalékokat, többes számot, rövidítéseket, ékezeteket). Pl. a “fekete bőrkabát” kulcsszót megadva hirdetésünk megjelenik a “barna vagy fekete bőrkabát” kereső kifejezésre is, de a “fekete vagy barna bőrkabát” vagy a “bőrdzseki” kifejezésre nem.

Kizáró egyezés (Negative match)

AdWordsben, a pontosabb célzás érdekében kizárhatunk egyes keresési kifejezéseket. Ez azért lehet hasznos, mert sokszor rokonértelmű szavak teljesen más tartalmú hirdetéseket jeleníthetnek meg, anyagi kárt okozva a kattintásokkal a hirdetőnek, és irreleváns tartalmat biztosítva a látogatónak. Pl. ha üzleti szoftvereket értékesítünk, akkor és kulcsszavaink közt szerepel pl. a könyvelő program kifejezés, akkor fontos lehet, ha nem jelenünkmeg pl. a sport program vagy a gyerek program kifejezésekre…

Konverzió

Az az esemény, amikor a látogató teljesíti az előzetesen meghatározott konkrét és mérhető üzleti célunkat, azaz pl. árajánlatot kér, letölt valamit, vásárol, feliratkozik, stb. Az, hogy mit nevezünk konverziónak, csak tőlünk függ.

Konverziós költség

Az az összeg, amit a célteljesülések után fizetünk. Képlet szerint a teljes kampány költséget elosztjuk a konverziók számával. Pl. ha egy 20.000 forintos kampány 5 célteljesülést hoz, akkor egy konverzió költsége 4000 Ft volt.

Konverziós ráta

Ha a látogatókat már be is vonzottuk az oldalunkra, nem biztos, hogy ott is maradnak, illetve hogy telejsítik az általunk meghatározott célokat. A konverziós ráta azt mutatja meg, hogy az oldal látogatóiak hány százaléka konvertált (pl. hírlevélre való feliratkozás, kapcsolatteremtés, letöltés, vásárlás, stb.).

Kulcsszó, kereső kifejezés (Keyword phrase vagy search term)

A keresőmezőbe begépelt kifejezés, amelyre elindítjuk a keresést. Mind a találati lista elemei, mind a megjelenített hirdetések kapcsolódnak valamilyen módon a beírt kifejezéshez, az oldalak egy része tartalmazza azt, így válik relevánssá a találat.

Lead – Ügyfél megkeresés

Leadnek azt az eseményt nevezzük, amikor megvalósul a potenciális vásárló és a hirdető közötti kapcsolatteremtés. A későbbiekben a hirdető könnyebben tudja elérni ezt a látogatóközösséget.

Licit (Bid)

A licitajánlat az az összeg, amit egy kulcsszóért maximálisan hajlandóak vagyunk kifizetni a CPC alapú hirdetési formáknál.

Megjelenésszám (Impression)

Az a mutató, amely megmondja, hányszor jelent meg a szöveges, kép vagy videó hirdetés a keresőkben és a keresők partner oldalain. A megjelenést még branding kampány esetén sem önmagában, hanem a kattintások számához mérve értékeljük jónak vagy gyengének.

Minőségi mutató (Quality score)

A minőségi mutató az a szám, amelyet a Google társít az oldalunkhoz annak megbecslésére, hogy mennyire lesz releváns a tartalom a keresésekhez, milyen felhasználói élményt nyújt a látogatóknak, mekkora lesz a várt átkattintási arány. Jobb minőségi mutatóval alacsonyabb CPC érhető el.

Niche kulcsszavak

Azok a keresési kifejezések, amelyekre alacsonyabb a keresési volumen, ugyanakkor a konkurensek száma is, így olcsóbban és nagyobb eséllyel tudunk ezekre hirdetni, így versenyelőnyhöz juthatunk megcélozásukkal.

Pontos egyezés (Exact Match)

Az AdWordsben kulcsszavas célzáskor meghatározhatjuk, hogy az érdeklődők által a keresőbe beírt kulcsszó milyen mértékben egyezzen meg az általunk megadott kulcsszavakkal. Ennek egyik fajtája a pontos egyezés, amikor a hirdetés kizárólag akkor jelenik meg, ha az érdeklődő pontosan ugyanazt a kifejezést adja meg, amit mi is definiáltunk. Pl. ha az [esküvői cipők] kifejezést tettük be a kulcsszólistába, akkor a hirdetés nem fog megjelenni sem az "esküvő" kulcsszóra, sem a "esküvői cipők webshop" kifejezésre.

Remarketing

A remarketing a Keresési és a Display hálózat egyik célzási fajtája, amelynek lényege, hogy a korábbi látogatóinkat az AdWords “megjegyzi”, így egy erre specifikált kampányban csak számukra jeleníti meg a hirdetéseinket. Különböző szabályok szerint hozhatjuk létre ezeket a remarketing listákat, pl. a korábbi vásárlások, a termékoldalt meglátogatók, a kosár oldal látogatói akik nem fejezték be a vásárlást, stb. Nagyon hasznos eszköz, hiszen általában más üzenetet kell közvetítenünk az új vásárlóknak és a visszatérőknek.

ROI (Return on Investment) – Megtérülési mutató

A profit és a ráfordítás aránya, képlete: (összbevétel – összköltség) / összköltség. A ROI jól tükrözi, hogy megérte-e befektetni egy adott tevékenységbe. Példa: Havi 120.000 Ft-ot költöttünk AdWords hirdetésekre, melyből összesen 24 ügyfelet tudtunk szerezni, akik átlagosan 15.000 Ft értékben vásároltak tőlünk. A ROI így (360.000-120.000)/120.000=2, tehát a ROI szerint a befektetés megtérülése 200%.

ROAS (Return on Ad Spend) - Hirdetési kiadások megtérülése

A ROAS a hirdetésekre elköltött összeg és a bevétel aránya, amely megmutatja, hogy érdemes volt-e AdWords-re költeni vagy sem. Képlete a (Teljes bevétel/AdWords költségek)*100

Üzleti cél

Bármilyen marketingtevékenység alapja a cél meghatározása: mielőtt bármit cselekednénk, bármennyi pénzt ráköltenénk, tudnunk kell, hogy miért tesszük ezt. A cél lehet pl. online vásárlás, alkalmazás letöltés, hírlevél feliratkozás, kapcsolatteremtés, telefonhívás, stb. Ennek meghatározása azért fontos, mert a sikerességet csak akkor tudjuk mérni, ha a meghatározott üzleti cél teljesülését nyomon követjük.

HA ÚGY ÉRZI, LETISZTULT A KÉP, ÉS SZÍVESEN ÉLNE EZEKKEL A LEHETŐSÉGEKKEL,

VAGY HA TOVÁBBI KÉRDÉSEI VANNAK, FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL.


Kapcsolat